Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

”Siden man forventer, at medicinen hjælper den enkelte patient, vil samfundet spare patienten for en lang række tabte arbejdsdage, sygedage, bookede operationer, tabt livskvalitet etc.," siger Kasper Aanæs, der er overlæge på Rigshospitalets øre-næse-halskirurgiske afdeling.

Lægemiddel for dyrt, men kan ifølge eksperter være en god investering

Ny biologisk behandling til kronisk bihulebetændelse (kronisk rhinosinuitis) med næsepolypper kan samfundsøkonomisk set være en god investering, mener to eksperter. Alligevel blev det afvist i sidste uge på grund af prisen.

23. marts afviste Medicinrådet dupilumab (Dupixent) til behandling af svær kronisk rhinosinuitis med næsepolypper.

Medicinrådet vurderer ellers, at denne biologiske behandling reducerer mængden og sværhedsgraden af patienternes symptomer - og forbedrer patienternes livskvalitet - uden at medføre væsentlige bivirkninger. Men følgende angives som årsag til afvisningen:

”Dog er prisen på lægemidlet høj, og Medicinrådet vurderer, at sundhedsvæsenets omkostninger til lægemidlet vil være for store i forhold til effekten,” skriver Medicinrådet.

Læger: Det er en investering

Beslutningen har vakt undren blandt øre-næse-halslæger, siden dupilumab (Dupixent) allerede er godkendt til patienter med svær astma og atopisk eksem. Og øre-næse-halslægerne mener, at deres patienter har det lige så svært.

Udfordringen med den biologiske behandling er altså i høj grad prisen, som ligger på omkring 10.000 kr. om måneden.

Kasper Aanæs er overlæge på Rigshospitalets øre-næse-halskirurgiske afdeling, og han mener, at man kan se det beløb som en investering.

”Det er ikke nødvendigvis så dyrt, som det kunne se ud som om ved første øjekast,” siger Kasper Aanæs og uddyber: ”Siden man forventer, at medicinen hjælper den enkelte patient, vil samfundet spare patienten for en lang række tabte arbejdsdage, sygedage, bookede operationer, tabt livskvalitet etc.”

Patienter ønsker behandlingen

Specialisterne har imidlertid ikke opgivet håbet om, at patientgruppen på sigt vil få adgang til behandlingen.

”Vi går bare og håber på patienternes vegne. Det er jo godkendt i 2019 i EMA, så allerede dengang har man vidst, at det var en god behandling. Jeg håber, der kommer en mulighed på et senere tidspunkt, hvis Medicinrådet skulle overveje det igen,” siger Kasper Aanæs.

Medicinrådets pressetjeneste oplyser til Sundhedspolitisk Tidsskrift, at Medicinrådet kan overveje at tage sagen op igen, såfremt producenten kommer med et nyt pristilbud.

Overlægen tilføjer, at man også i andre sammenhænge bruger store beløb i sundhedssektoren. "Og her er altså tale om et produkt, der virkelig kan ændre livet for nogle patienter. Jeg kan sige, at der sidder nogen, der virkelig glæder sig til, at denne behandling kommer,” siger Kasper Aanæs. 

Operationer ’slår græsplænen’

Grethe Samuelsen er overlæge ved Nordsjællands Hospitals øre-næse-halskirurgiske afdeling. Hun er enig i, at behandlingens pris skal ses i et større billede.

”Personligt har jeg oplevet patienter beskrive, hvordan de efter årelange problemer pludselig i løbet af få dage kan både lugte, smage og sove igennem. Det er vildt og meget rørende. Så jeg tror på, at det - med den rette udvælgelse - samfundsøkonomisk kan svare sig. Behandlingen er en gamechanger,” fastslår hun og understreger, at hun tror prisen vil falde med tiden.

Grethe Samuelsen uddyber, at den biologiske behandling er et historisk ryk på området:

”Vi oplever en meget interessant udvikling. Jeg plejer at sige, at vi som kirurger kan gå ind og ’slå deres græsplæne’ – dvs. fjerne deres polypper operativt. Men vi helbreder dem ikke i modsætning til de nye biologiske lægemidler,” forklarer hun. 

Hvad skal patienterne være opmærksom på?

”Patienterne skal for det første gå til øre-næse-hals læge, hvis de føler sig konstant forkølede, ikke kan få luft, mangler lugte- eller smagssans etc. Mens vi virkelig skal sørge for, at vores praktiserende læger er skarpe på, hvordan man håndterer det her,” siger Grethe Samuelsen og tilføjer:

”Mange patienter tror, at de bare er kronisk forkølede. De går ikke til en læge og bliver kigget i næsen. Det kan dog også være en skæv næseskillevæg, men det kan man altså også behandle. Det er jo det, der er specielt ved vores profession – øre-næse-halslæger kan se ind i de små kropsåbninger. Vi skal have kikkerten ind og se efter. Det kan de praktiserende læger og lungemedicinerne ikke. Det kræver, at patienten kommer til os, men det er vigtigt, at vi samarbejder,” siger Grethe Samuelsen.