Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Dansk Psykiatrisk Selskab: Psykiatriplanen er godt nyt – men helt utilstrækkelig

Endelig sker der noget. Psykiatrien skal løftes, det er alle enige om, og nu er der vedtaget en politisk aftale, som har bred støtte i Folketinget. 

”Vi glæder os over aftalen, men kalder den ´Psykiatriplan I´ for at understrege, at der er behov for opfølgning,” siger Merete Nordentoft, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab. 

Aftalen tager udgangspunkt i det faglige oplæg til ti års plan for psykiatri, som blev fremlagt af Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen i januar 2022. Merete Nordentoft er positiv over, at der lægges op til en ti-årig proces, hvor man løbende vil følge udviklingen og sikre, at alle planens 37 anbefalinger gennemføres.

”Det, der ligger i udspillet, er en ti-årig plan, hvor man følger op, og der skal være et råd – lidt ligesom Klimarådet – der følger med i udviklingen over tid. Det ser vi frem til,” siger hun.

Utilstrækkelig

De to største områder i den nye psykiatriplan er den kommunale indsats for børn og unge og en forstærket indsats for mennesker med svær psykisk lidelse. Og hvad angår mennesker med svær psykisk lidelse, så rækker pengene, der er afsat, desværre slet ikke til behovet, siger formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab.

”Det er meget begrænset, hvad der er afsat af midler i forhold til, hvad behovet er. Første år afsættes 80 millioner, dernæst 200 millioner, men de skal jo fordeles over hele landet. På mit eget center får vi måske tre millioner kroner. Det er meget lille investering i den store egentlige psykiatri, og for mennesker ramt af svær psykisk sygdom og for deres pårørende er der tale om så lidt, at det næppe vil kunne mærkes,” siger Merete Nordentoft.

Kun begyndelsen

Dansk Psykiatrisk Selskab er positive over, at psykiatriaftalen blev vedtaget af et bredt politisk flertal, for det betyder, at der er garanteret opbakning også på den anden side af Folketingsvalget. For behovet for handling er stort, og politikerne er nødt til at være ambitiøse og tænke langsigtet, hvis psykiatrien skal have det lovede løft.

”Inden for kræftområdet kom der fire kræftplaner. Vi forventer bestemt, at der kommer flere planer inden for psykiatrien, og at det her kun er begyndelsen,” siger Merete Nordentoft.

 

Fakta om 10-års planen for psykiatri

Psykiatrien får 1,95 milliarder kroner mere frem til og med 2026. Der afsættes 378,1 millioner kroner i 2023 og derefter tilføres der 500 millioner kroner over de følgende tre år. Pengene skal hentes fra de ordinære finanslovsmidler, fra de såkaldte SSA midler (tidligere satspulje). Dertil kommer 100 millioner fra forskningreserven.

 

De fem indsatsområder i planen:

  1. Opbygning af et lettilgængeligt tilbud i kommunerne til børn og unge i psykisk mistrivsel og med symptomer på psykisk lidelse 
  2. Styrkede indsatser til mennesker med svær psykisk lidelse og opstartspakke 
  3. Oplysnings- og afstigmatiseringsindsatser 
  4. Styrkede tværfaglige, tværsektorielle og evidensbaserede miljøer 
  5. Bedre rammer for forskning og udvikling