Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Smerter bliver ikke nødvendigvis bedre af at føre en smertedagbog, viser den nye undersøgelse.Smerter bliver ikke nødvendigvis bedre af at føre en smertedagbog, viser den nye undersøgelse.

Smertedagbog kan forlænge smerteperioden

Mange patienter med kroniske smerter anbefales at føre en smertedagbog. Men der er måske en bagside ved dette ellers meningsfulde værktøj.

Dagbogen kan hjælpe patient-læge kommunikationen, ligesom behandleren får en bedre mulighed for at vurdere effekten af behandlingen. Der er dog ikke udelukkende positive effekter ved at patienten selv holder systematisk snor i smerterne.

Et nyt canadisk studie, der er offentliggjort i Rheumatology International, viser, at dagbogen faktisk kan forsinke en bedring af symptomerne. Temmelig markant endda.

En forsker fra University of Alberta gennemførte et studie med 58 patienter, der alle var i begyndelsen af 30’erne og som var i gang med behandling efter et anfald af akutte smerter i lænden.

Halvdelen af deltagerne førte en smertedagbog i en måned og vurderede deres smerter dagligt på en skala fra et til ti. Den anden halvdel fungerede som kontrolgruppe og førte ikke dagbog. Ved undersøgelsens begyndelse var patienternes tilstand ens i de to grupper.

Tre måneder senere blev patienterne spurgt, hvordan de havde det efter deres skade. Og forskerne fandt en stor forskel.

”Vi fandt, at den gruppe, der førte dagbog, havde det meget værre,” siger ledende forsker Robert Ferrari.

Den selvrapporterede forbedring var på 52 procent i gruppen, der førte dagbog, og 79 procent i kontrolgruppen.

Tags: smerter, rygsmerter

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter