Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Højt testosteronniveau øger kvinders risiko for diabetes

Et højt testosteronniveau øger kvinders risiko for både type 2-diabetes og bryst- og endometriecancer. Hos mænd ser et højere testosteronniveau dog ud til at medføre en lavere diabetes-risiko, men en højere risiko for prostatakræft.

Det viser den største undersøgelse til dato om den genetiske regulering af kønshormonniveauer, anført af forskere fra Medical Research Council (MRC) Epidemiology Unit ved University of Cambridge og University of Exeter.

På trods af at have fundet en stærk genetisk komponent for cirkulerende testosteronniveauer hos mænd og kvinder, fandt forfatterne, at de involverede genetiske faktorer var meget forskellige mellem kønnene.

Holdet brugte såkaldt Genome wide association studies (GWAS) fra 425.097 deltagere i UK Biobank til at identificere 2.571 genetiske variationer forbundet med forskelle i niveauerne af kønshormonet testosteron og dets bindende protein kønshormonbindende globulin (SHGB).

Forskerne verificerede deres genetiske analyser i yderligere undersøgelser, herunder EPIC-Norfolk-undersøgelsen og Twins UK, og fandt et højt niveau af enighed med deres resultater i UK Biobank.

Derefter benyttede de en fremgangsmåde kaldet Mendelian randomisering, som bruger naturligt forekommende genetiske forskelle til at forstå, om kendte forbindelser mellem testosteronniveauer og sygdom er kausale snarere end korrelative.

De fandt, at genetisk højere testosteron hos kvinder øger risikoen for type 2-diabetes med 37 procent og polycystisk ovariesyndrom (PCOS) med 51 procent.

Imidlertid fandt de også, at det at have højere testosteronniveau reducerer risikoen for type 2-diabetes hos mænd med 14 procent. Derudover fandt de, at genetisk højere testosteronniveauer øgede risikoen for bryst- og endometriecancer hos kvinder og prostatacancer hos mænd.

"Vores konklusioner om, at genetisk højere testosteronniveau øger risikoen for PCOS hos kvinder, er vigtig for at forstå testosterons rolle i oprindelsen af ​​denne almindelige lidelse snarere end blot at være en konsekvens af denne tilstand," siger dr. John Perry fra MRC Epidemiology Unit ved University of Cambridge og seniorforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i Nature Medicine.

"Ligeledes bruges testosteronreducerende behandlinger hos mænd i vid udstrækning til behandling af prostatacancer, men indtil nu har det været usikkert, om lavere testosteronniveauer også er beskyttende mod udvikling af prostatacancer. Vores fund viser, hvordan genetiske teknikker som Mendelian randomisering er nyttige til forståelse af risikoen og fordelene ved hormonbehandlinger," siger dr. Perry.

"Vores fund giver unik indsigt i testosterons sygdomskonsekvenser," supplerer en anden af forskerne dr. Katherine Ruth fra University of Exeter.

"De understreger især vigtigheden af ​​at overveje mænd og kvinder separat i studier, da vi så modsatte effekter af testosteron på diabetes. Forsigtighed er nødvendig for at bruge vores resultater til at retfærdiggøre brugen af ​​testosteron som tilskud, indtil vi kan lave lignende undersøgelser af testosteron med andre sygdomme, især hjerte-kar-sygdomme."

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter