Hvorfor må vaccinerne koste mens diabetes-patienter må nøjes

Endokrinologisk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

GLP-1-behandling giver ikke betændelse i bugspytkirtlen

Selvom GLP-1-behandling øger markører for betændelse i bugspytkirtlen (pankreatitis) hos personer med type 2-diabetes, så afslører bl.a. PET-MR-scanninger, at der ikke er tale om pankreatitis, men nærmere et forhøjet celleaktivitetsniveau, konkluderer danske forskere i nyt studie.

Resultaterne afkræfter en formodning, man har haft i flere år, nemlig at behandling med GLP-1-analoger kan føre til pankreatitis. Studiet er et samarbejde mellem forskere på Rigshospitalet, Hvidovre Hospital og Københavns Universitet, og dataindsamling fra celle- og museforsøg har stået på siden 2012, men nu også med humane forsøg.

Resultaterne er nu udgivet i tidsskriftet Diabetes, Obesity and Metabolism

”Vi har rekrutteret 17 overvægtige personer, som egnede sig til at få den maksimale dosis af GLP-1. Samtidig med behandlingen har vi så monitoreret deres eventuelle udvikling af pankreatitis ved en særligt avanceret billeddannelsesteknik [PET-MR, red.] […]. Patienterne udviklede ikke betændelse, men deres niveau af pankreasenzymer, biomarkøren for pankreatitis, steg. Samtidig kunne vi se, at celleaktiviteten steg til et nyt normalniveau,” udtaler reservelæge Nicolai Albrechtsen i en pressetekst på Rigshospitalets hjemmeside. Han er hovedforfatter til studiet og adjunkt ved Biomedicinsk Institut og Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, Københavns Universitet, og reservelæge på Rigshospitalet.

I forbindelse med PET-MR-scanningerne gives et særligt sporstof, som kan vise de celler i kroppen, der befinder sig i en aktiv cellecyklus. Samtidig kan inflammation i og omkring cellernes ses. PET-MR-scanningerne blev lavet hos professor Andreas Kjær fra Biomedicinsk Institut og Klinik for Klinisk Fysiologi, Nuklearmedicin og PET på Rigshospitalet.

Øget biomarkører er en ny normaltilstand

Medicinen ser ud til at skabe en ny normaltilstand, et nyt ’steady state’, hos patienterne, konkluderer forskerne.

”De øgede biomarkører skal ikke forstås som et tegn på sygdom. Vores studie viser, at GLP-1 behandling får bugspytkirtlens celler til at 'arbejde' lidt mere, end de plejer. I stedet for at løbe én gang rundt om fodboldbanen, løber de to gange rundt. Og det er i sig selv ikke farligt, og noget man også ser i andre sammenhænge,” siger Nicolai Albrechtsen. 

I studiet blev forsøgspersonerne undersøgt med blodprøver og den særlige billeddannelsesteknik PET-MR før, under og efter behandling med GLP-1. 

Det er første gang, den potentielle mekanisme mellem GLP-1 baseret behandling og øget niveau af pankreasenzym er vist i mennesker.

Berigtigelse

Medicinsk Tidsskrift bragte i april en artikel om, at DSAM satte faktaark om hjemmefødsler på pause. Artiklen indeholdt ukorrekte oplysninger om baggrunden for beslutningen. Det er således ikke korrekt, at Sundhedsstyrelsen i sit høringssvar til DSAM i december 2018 kaldte oplysningerne i udkastet ”forkerte og i direkte modstrid” med deres eget daværende og stadig ikke færdigreviderede udkast til retningslinjer. Medicinsk Tidsskrift beklager.

Peter Rossing efter ADA: Type 2-retningslinjer skal revideres igen

ADA: Nye lægemidler og ny evidens ændrer diabeteslandskabet hastigt, og det er allerede tid til igen at tage retningslinjerne for behandling af type 2-diabetes op til revision, vurderer professor Peter Rossing, der har været med til at lave de internationale og danske guidelines på området.

Ny ADA-EASD-konsensus rapport for type 1-diabetes på trapperne

ADA: Et uddrag af en konsensus rapport fra den amerikanske og europæiske diabetesassociation ADA og EASD blev fremlagt under ADA 2021 med bidrag fra dansk professor. Forfatterne bag efterlyser feedback fra deltagere på sessionen.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo