Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Patienter med fortykket hjerte har dobbelt så stor risiko for tidlig død

ESC: Danske patienter med fortykket hjerte (hypertrofisk kardiomyopati = HCM) har en signifikant højere risiko for at dø tidligt og har derfor brug for livslang opfølgning for at forudse og behandle forebyggelige bivirkninger.

Det understreger et dansk studie, der søndag blev præsenteret (FP1350) på den europæiske hjertekongres, ESC, i Paris af Mads-Holger Bang Jacobsen fra Rigshospitalet på en session kaldet Young Investigator Award Abstracts.

HCM-patienter anses generelt for at have en øget sygelighed og dødelighed på grund af symptomatisk hjertesvigt, atrieflimmer, slagtilfælde og pludselig hjertedød. Data, der rapporterer dødeligheden sammenlignet med baggrundspopulationer er imidlertid modstridende og er primært baseret på små kohorter fra tertiære centre.

Derfor havde Mads-Holger Bang Jacobsen og kolleger (der bl.a. bestod af Daniel Modin, som også præsenterede (FP1347) et abstrakt på sessionen) sat sig for at undersøge, om en landsdækkende kohorte af patienter med HCM havde en øget risiko for død sammenlignet med en matchet kohort afledt af den samlede danske befolkning.

Ved hjælp af landsdækkende registre identificerede de alle patienter med en førstegangs HCM-diagnose mellem 2007 og 2016. Patienter blev matchet 1:5 på alder, køn og HCM-diagnosedato med kontroller ved brug af risikosætprøvetagning.

Undersøgelsespopulationen blev fulgt indtil død, emigration eller slutning af studieperioden 1. januar 2017 - alt efter hvad der kom først.

De identificerede i alt 3.010 patienter, der var blevet diagnosticeret med HCM (53,8 procent mandlige) via registerkoder. Mænd var i gennemsnit 8,5 år yngre ved diagnosen end kvinder (62,6 år mod 71,1 år). Patienter med HCM havde flere komorbiditeter end matchede kontroller. Den gennemsnitlige opfølgningstid var 4,4 år.

For HCM-patienter og matchede kontroller var den etårige, femårige og 10-årige dødssandsynlighed hhv. 10 procent vs to procent, 28 procent vs 13 procent og 47 procent vs 24 procent.

Efter justering for komorbiditeter og medicin blev en diagnose af HCM forbundet med en mere end dobbelt (107 procent) så stor risiko for tidlig død.