Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Stigende antal ADHD-udredninger presser Børne- og Ungdomspsykiatrien til det yderste

Antallet af udredningsforløb for ADHD i Danmark er steget markant fra 4.030 i 2020/21 til 4.715 i 2021/22, ifølge den seneste årsrapport fra ADHD-databasen, der netop er udkommet.

Trods denne stigning i aktiviteten rapporteres en bekymrende nedgang i den procentuelle indikatoropfyldelse. Og rapporten tegner et dystert billede af den danske børne- og ungdomspsykiatri, der er presset "helt i bund."

Konklusionen i rapporten lyder, at den giver et klart signal om, at en forbedring af kvaliteten i udredning og behandling for ADHD er påkrævet, og at det vil kræve både politisk, økonomisk og administrativ handling for at imødekomme de presserende behov. I forbindelse med tidligere årsrapporter har eksperter advaret om faldende kvalitet i udrednings- og behandlingsarbejdet samt store kapacitetsproblemer. Og i henhold til den nye rapport er situationen kun blevet forværret, idet kvaliteten af udrednings- og behandlingsarbejdet, især vedrørende ADHD hos børn og unge, er faldet yderligere ifølge databasens indikatorer.

Henvisningstallet er steget, og der er nu registreret over 5.000 forløb i ADHD-databasen i 2022/23 sammenlignet med 4.750 året før.

Børne- og ungdomspsykiatrien lider under mangel på speciallæger og -psykologer, der søger mod speciallægepraksis uden ydernummer eller mod privathospitaler med egenbetaling. Konsekvensen er, at tidsgrænser ikke kan overholdes, og udredningskvaliteten falder.

På landsplan er der kun ganske få indikatorer, hvor standarden opfyldes regionalt og lokalt – og i næsten alle regioner og afdelinger falder andelen af forløb, som lever op til indikatorernes mål.

Resultaterne for den første indikator viser således tydeligt den nationale tendens med fald i opfyldningsgraden, især i Region Midtjylland, hvor kun 23 pocent af udredningsforløbene opfylder standarden om “somatisk udredning senest 120 dage efter start af ADHD-udredning”. Praksisændringer er undervejs for at imødekomme udfordringerne.

Indikatorerne 2a og 2b – som handler om andelen af udredningsforløb, hvor barnet/den unge er vurderet ved klinisk miljøobservation senest 120 dage efter start af ADHD-udredning – afslører lave opfyldelsesgrader i flere regioner, mens indikator 3, der omhandler diagnostiske konferencer, viser en bekymrende ringe og faldende opfyldning af standarden på kun 13-39 procent. Indførslen af Udrednings- og Behandlingsret (UBR) synes at have undergravet realiteten omkring ventetider, fordi afdelingerne begynder forløbene, men udskyder selve udredningen, hvilket afspejles i indikator-opfyldelsen og illustrerer den pressede praksis.

Behandlingsindikatorerne (indikator 4, 5 og 6) kan endnu ikke sammenlignes validt med tidligere år, men giver allerede indikationer på udfordringer med opfyldelse af standarderne.

Den aktuelle årsrapport introducerer for første gang resultat-indikatorer om andelen af børn/unge, der består folkeskolens afgangsprøve. Tallene viser et alvorligt efterslæb for unge udredt for ADHD sammenlignet med baggrundspopulationen – 58 procent mod 87 procent.

Styregruppen bag rapporten peger i sin konklusion på, at der fortsat er problemer med registreringspraksis og overførsel af data til Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP), særligt fra Sundhedsportalen i Region Hovedstaden. Og gruppen har derfor sat et arbejde i gang for at afdække praksis og fejl.

I lyset af den nationale 10-årsplan for psykiatrien vil der være fokus på styrkelse af tværfaglige og evidensbaserede miljøer, hvilket har ført til etablering af Danske Multidisiplinære Psykiatri Grupper (DMPG´er). En DMPG er allerede oprettet for ADHD med det formål at forbedre behandlingskvaliteten ved udarbejdelse af retningslinjer. Og dette arbejde er i gang.