Nu skal lungemedicinerne danse med dermatologerne

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Oral semaglutid forventes godkendt i Europa fra start 2020

Det amerikanske lægemiddelagentur, FDA, godkendte i september Novo Nordisks nye, lovende lægemiddel Rybelsus (oral semaglutid) til behandling af type 2-diabetes. Nu venter det europæiske marked.

Flere markedsanalytikere spår, at Novo Nordisk står til en milliardomsætning med det nye GLP-1-analoge præparat, oral semaglutid.

PIONEER-studier har vist, at Rybelsus giver en bedre stabilisering af blodsukker end en række andre præparater på markedet. Samtidig er behandlingen med oral semaglutid associeret til et vægttab hos diabetikerne. Det blev fremlagt på EASD-konferencen i Barcelona tidligere i år.

Novo Nordisk skriver i en e-mail til Medicinsk Tidsskrift, at en ansøgning om at lancere oral semaglutid på det europæiske marked er sendt afsted til EMA, og Novo Nordisk forventer svar i første halvdel af 2020.

”En markedsføringsansøgning for oral semaglutid til behandling af voksne med type 2-diabetes blev indleveret til Det Europæiske Lægemiddelagentur 26. april 2019 og behandles på nuværende tidspunkt af de europæiske myndigheder. Vi forventer et svar fra EMA i løbet af første halvår 2020, og vi vil arbejde målrettet på at gøre oral semaglutid tilgængelig for folk med type 2-diabetes i hele EU, herunder Danmark,” skriver Martin Havtorn Petersen, communications lead ved Novo Nordisk. 

Selvom alt peger på, at oral semaglutid har en stor effekt på type 2-diabetespatienter, har FDA ikke godkendt midlet som førstelinjebehandling, bl.a. fordi midlet er forbundet med bivirkninger/risici for thyreoideacancer, betændelse i bugspytkirtlen og andre sygdomme.

Om EMA vil gøre det samme, er uvist, men på trods af dette, er der bred enighed om, at oral semaglutid bliver en bestseller for Novo Nordisk og en stor hjælp for mange patienter.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter