Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Hormonelle ændringer i overgangsalderen er direkte forbundet med fald i kardiovaskulær sundhed

Niveauet af ’dårligt kolesterol’ stiger i overgangsalderen, og ti procent af den stigning skyldes ændringer i kønshormonerne. Kvinder bør derfor overveje hormonerstatningsterapi for at opnå bedre hjertebeskyttende effekt.

Det konkluderer finske forskere bag et studie, som netop er publiceret i European Journal of Preventive Cardiology.

Overgangsalderen menes at disponere kvinder for hjertesygdom, idet hjertesygdomme hos kvinder typisk udvikler sig ti år senere end hos mænd - og risikoen stiger efter overgangsalderen. Tidligere studier har vist, at overgangsalderen er forbundet med et niveau af metabolitter, som er fremmende for hjertesygdom, men nærværende studie er det første studie, der forbinder dette direkte med ændringer i de kvindelige kønshormoner. Studiet viser også, at metabolitniveauet delvist bedres ved hormonerstatnings-terapi (HRT).

"Overgangsalderen er uundgåelig, men det er muligt, at de negative ændringer i metabolitniveauerne kan mindskes ved at spise sundt og være fysisk aktiv. Især bør kvinder være opmærksomme på kvaliteten af ​​fedt i deres kost og få tilstrækkelig motion. HRT er desuden en mulighed, som kvinder i overgangsalderen bør diskutere med deres læge,” udtaler studiets førsteforfatter Eija K. Laakkonen fra Jyväskylä Universitetet i Finland.

Analysen omfattede 218 perimenopausale kvinder, der ikke var i behandling med HRT ved baseline. Niveauet af 180 metabolitter (lipider, lipoproteiner og aminosyrer) og to hormoner (østradiol og FSH) blev indsamlet ved blodprøver ved baseline og blev gentaget hver tredje til sjette måned indtil tidlig postmenopause. Den menopausale tilstand blev vurderet ved hjælp af menstruations-dagbøger og FSH-niveau i blodet. Tidlig postmenopause blev defineret som ingen menstruation i over seks måneder og forhøjede FSH-niveauer ved mindst to på hinanden følgende blodprøver. I alt 35 kvinder (15 procent) påbegyndte behandling med HRT under undersøgelsen.

Skift i kønshormonniveau

Eija K. Laakkonen forklarer:

"I vores studie undersøgte vi målt i blodprøver taget før og efter overgangsalderen, om den menopausale hormonændring modulerer metabolitprofilen. Fordi overgangsalderen varierer enormt fra person til person, blev tidspunkterne for vurderingen individualiseret."

Forskerne udførte detaljerede statistiske analyser for at bestemme, hvilke ændringer der sker i metabolitniveauer under overgangsalderen, og om disse ændringer relaterer sig til skiftet i kønshormonniveauer.

Gennemsnitsalderen ved baseline var 51,7 år, og medianopfølgningen var 14 måneder.

Menopause var forbundet med en statistisk signifikant ændring i niveauet for 85 metabolitter. En analyse viste desuden, at det menopausale hormonskifte direkte forklarede ændringen i 64 af de 85 metabolitter, med effektstørrelser fra 2,1 procent til 11,2 procent. Prøverne omfattede LDL-kolesterol, triglycerider, fedtsyrer. og aminosyrer. Analyserne blev justeret for alder ved baseline, varighed af opfølgning, uddannelsesniveau, rygestatus, alkoholforbrug, fysisk aktivitet og kostkvalitet. En anden eksplorativ analyse afslørede, at HRT var forbundet med stigninger i højdensitets-lipoprotein-kolesterol og reduktioner i LDL-kolesterol.

"Studiet forbinder hormonelle ændringer under overgangsalderen til de metaboliske ændringer, der øger risikoen for hjertesygdom. Tidligere studier har ikke bekræftet menopausal status med hormonmålinger, hvilket betyder, at de ikke kunne skelne mellem overgangsalderens påvirkning og almindelig aldring. Vores resultater bør dog fortolkes med nogen forsigtighed, da forbindelserne med kønshormoner og HRT blev fundet i eksplorative analyser og derfor bør bekræftes yderligere,” konkluderer Eija K. Laakkonen – og tilføjer:

”I forhold til HRT kan der ikke drages konklusioner udelukkende baseret på vores observationsstudie, da antallet af kvinder, der påbegyndte behandlingen, var ganske lille, og typen af ​​lægemiddel ikke var systematisk. Ikke desto mindre tyder vores fund på, at påbegyndelse af behandling med HRT tidligt i overgangsalderen, det vil sige under overgangsalderen, har den største beskyttende effekt i forhold til kardiovaskulær sygdom. Kvinder, der overvejer behandling med HRT i overgangsalderen, bør altid diskutere det med deres læge, da der findes mange valgmuligheder, og fordi potentielle kontraindikationer såsom kræft eller slagtilfælde, der bør tages med i overvejelserne."