Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Flere vil lade sig vaccinere mod influenza, hvis de kender til vaccinens effekt på hjertelidelser

Man kan få flere til at smøge ærmet op og lade sig vaccinere, hvis man fortæller dem om forbindelsen mellem influenzainfektion og øget risiko for hjerteproblemer. Det har forskere fra Københavns Universitet og Herlev og Gentofte Hospital påvist i et nyt stort studie. 

Studiet, der har involveret alle voksne danskere over 64 år, viser, at flere ville lade sig vaccinere mod influenza, hvis de fik et informationsbrev om vaccinens effekt på hjertelidelser.

NUDGE-FLU, som er navnet på studiet, er netop udgivet i tidsskriftet The Lancet - og er det største af sin slags.

”De eneste to nudgingstrategier, der fik flere til at tage imod vaccinen, var den simple påmindelse og forklaringen om, at influenzavaccination kan være med til at forebygge hjerte-kar-sygdom,” siger professor og sidsteforfatter til studiet Tor Biering-Sørensen fra Center for Translational Cardiology and Pragmatic Randomized Trials, som er et samarbejde mellem Afdeling for Hjertesygdomme på Herlev og Gentofte Hospital og Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet.

Forskerne bag studiet forventer, at nudging-metoden vil have en endnu større effekt i lande, hvor vaccineoptaget er lavere end i Danmark. Denmark er nemlig blandt de lande i verden, hvor flest borgere lader sig vaccinere med over 80 procent i denne sæson.Til sammenligning lod kun 49 procent af alle voksne amerikanere sig vaccinere i influenzasæsonen 2021-2022 – trods anbefalinger om at lade sig vaccinere mod influenza én gang årligt.

Unge med kroniske sygdomme

I mange lande tager langt fra nok borgere imod tilbuddet om vaccination, og det gælder især unge mennesker med kroniske sygdomme som for eksempel netop hjertesygdomme.

”Det er vigtigt, at vi finder nye måder at øge andelen af borgere, som lader sig vaccinere mod influenza og andre infektionssygdomme, da vaccination er med til at forebygge smitsomme sygdomme. I et separat studie har vi for eksempel fokus på andre risikogrupper, blandt andre personer med diabetes,” fortæller Tor Biering-Sørensen, der er professor på Københavns Universitet og læge på hjerteafdelingen på Rigshospitalet. Han tilføjer:

”Især når det kommer til influenza, er andelen af borgere på verdensplan, der bliver vaccineret, langt under de 75 procent, der ifølge WHO som minimum bør blive vaccineret.”

Signifikant højere antal

NUDGE-FLU involverede 964.870 danskere i alderen 65 år og op efter (fra i alt 691.820 husstande), som modtog 1 ud af 9 forskellige elektroniske breve, der blandt andet informerede borgerne om den kommende influenzasæson, og hvorfor det er vigtigt at blive vaccineret.  Formålet var at undersøge, om nogle af brevene fik tilslutningen til vaccinationsprogrammet til at stige, og i så fald hvilke breve.

Antallet af personer, der lod sig vaccinere, var signifikant højere i den gruppe, der modtog et brev med information om, at vaccination kan have en beskyttende effekt på hjerte-kar-systemet (81,00 versus 80,12 procent), samt i den gruppe, hvor brevene henholdsvis forklarede vigtigheden af influenzavaccination generelt og mindede borgerne om muligheden for at blive vaccineret ved starten af studiet og igen 14 dage senere (80,85 versus 80,12 procent).

Nyere forskning viser, at influenzavaccination reducerer risikoen for hjerteproblemer. Et studie, tidligere omtalt i en artikel i Sundhedspolitisk Tidsskrift, viste for eksempel, at patienter med blodprop i hjertet havde 41 procent mindre risiko for død, hvis de fik en influenzavaccine på hospitalet inden for tre dage. I forhold til, at mellem 5.000 og 10.000 danskere hvert år rammes af en blodprop i hjertet, kan den praksis derfor redde mange liv.